Haber

İBB Başkan Adayı Murat Kurum canlı yayında soruları yanıtladı. İfade

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Murat Kurum, “İstanbulluların gündeminde olmayan konularla uğraşmayacağız, polemiklere girmeyeceğiz ve bunu her zaman sergileyeceğiz” dedi. Bu kampanya sürecinde ve bundan sonraki tavrımız.” söz konusu.

Kurum, CNN Türk’te yayınlanan “Yerel Seçim Özel” programında gazeteciler Ahmet Hakan ve Fulya Öztürk’ün sorularını yanıtladı.

Seçim kampanyası sırasında sokaktan aldığı tepkiler sorulduğunda Kurum, 16 gündür on binlerce İstanbulluyla buluştuğunu, herhangi bir olumsuz tepki almadığını, herkesi kucakladığını söyledi.

Kurum, sokaklardan aldıkları tepkiyi mayıs seçimlerinde de gördüklerini ifade ederek, “Mayıs seçimlerinden bile daha yüksek bir motivasyon var ve aslında kırıldılar. Yani artık yorulmaktan yoruldular” dedi. 5 yıldır görmezden gelinen, zorluklar çeken, telaş içinde yaşayanlar, büyük bir motivasyonla 31 Mart’a hazırlanıyorlar. Bunu gittiğimiz her yerde görüyoruz.” “Bunu sahada heyecanla görüyoruz. Belki sıkıntıları, sıkıntıları var ama emin olun unutup ’31 Mart’ta yetkin, yetkin ve İstanbul’la ilgilenen bir yönetim istiyoruz’ diyorlar. Bu beklentiyi İstanbullu kardeşlerimizde açıkça görüyoruz.” dedi.

“Sadece İstanbul’a odaklanacağız”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “Türkiye Asır İstanbul Vizyon Toplantısı”na yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine kurum, şunları söyledi:

“İstanbulluların gündeminde olmayan konularla ilgilenmeyeceğiz, polemiklere girmeyeceğiz ve bu kampanya döneminde de bundan sonra da her zaman bu tutumu sergileyeceğiz. Cumhurbaşkanlığı sürecinde sadece İstanbul’a odaklanacağız” Kampanyamızın adı ‘Artık İstanbul sadece İstanbul’. Neden şimdi İstanbul? 25 yıllık bilgi birikimimizi, tecrübemizi kullanacağız, çalışmalarımız ve nitelikli ekibimizle ‘şimdi İstanbul’ diyoruz, ‘Odaklanacağız’ diyoruz. Sadece İstanbul’a özel” diyoruz ve “Gündemimiz sadece İstanbul olacak” diyoruz. Açıkçası yarı zamanlı olarak belediye olarak çalışan, boş zamanlarında belediyeyi ziyaret eden bir yönetimin bizi takdir etmesini beklemiyoruz. Milletimiz bizi takdir edecektir. “31 Mart akşamı sabırlı olsunlar, milletimiz gereken cevabı sandıkta verecektir.”

Kampanya sürecinde İmamoğlu ile arasında bir çekişme yaşanıp yaşanmayacağı sorulduğunda Kurum, “İstanbulluların beklentisi çözüm teklifiyle konulara sahip çıkmasıdır. İstanbullular bunu bekliyor. İstanbullular ‘O’ diyerek bunun peşinde değil. bahane arkasına sığındığını, reklam yaptığını, algı yaptığını söyledi.” İstanbullular ‘Metroyla işime ne kadar çabuk giderim, işten eve dönerim ve mutlu bir hayat yaşarım’ diye düşünüyor. İstanbullular ‘Deprem riski altındaki İstanbul’u en kısa sürede kim kurtaracak?’ diye düşünürken, gençler ise ‘Bize İstanbul’un geleceğini anlatıyoruz. ‘Bu altyapıyı kim daha hızlı hazırlayabilir?’ “O bununla ilgileniyor, başka gündemi yok.” sözlerini kullandı.

Ulaşımla ilgili vaatlerinin imkansız olduğu eleştirileri üzerine kurum, 2019 yılında ortalama trafik hızının saatte 60 kilometre olduğunu, 2023 yılında bu hızın saatte 42 kilometreye düştüğünü, 2019 yılında ise trafikte geçirilen ortalama sürenin 45 kilometre olduğunu açıkladı. dakika iken 2023’te 64 dakikaya çıktı. Söz verilen yatırımların yapılmamasından kaynaklandığını söyledi.

Sosyal medyadan ulaşım ağı talepleri gelmesi üzerine projelerini ihtiyaç önceliğine göre sıraladıklarını belirten Kurum, “Bu çileyi İstanbul’un her yerinde görüyorsunuz. ‘Metrobüs gelsin, otobüs de gelsin.” dedi. Otobüs gönderilemiyor, bari otobüs gönderin, toplu taşıma otobüsü göndermenin ne anlamı var, yol var, bir tane otobüs alacaksınız, oraya hat koyacaksınız, maalesef var. Artık otobüs sayımızı 328’den en acil şekilde 650’ye çıkaracağız. “En öncelikli ve en verimli hatlarımızın hepsini bu 5 yıl içinde inşa ederek İstanbul halkına rahatlık getireceğiz.” dedi.

“Söz verdiysek, sözümüzü tutan kişilerdik”

Ahmet Hakan’ın sözlerine ilişkin ise “Size hesap soracak mıyız? Bunu 650 yaptınız ama yapamadınız?” Soru üzerine Kurum şunları ifade etti:

“Siz soracaksınız. Ben de taahhüt ettiğim işi yapamazsam bir daha İBB başkanlığına aday olmak istemediğimi savunuyorum. Ben bugüne kadar verdiğim sözleri tutan bir insanım. Elazığ, Malatya, Bartın, Rize, Giresun’da milletimize hizmet ettik. Söz verdik. Sel, deprem ve yangınlarda sözümüzü tuttuk. En son şubat ayında depremden etkilenen kardeşlerimize gidip söz verdik. 6, 11 ilimizde 50 bin can ve kardeşimizi kaybettiğimizde ve 3 ayda -dünyada benzeri yok- Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde topyekün bir çalışmayla bu anlayışla inşaata başladık. 3 ayda 180 bin konut. Bir söz verdiysek, sözümüzü tutan kişilerdik. Bu zor günlerde daima milletimizin yanında olduk.”

İstanbul’un nüfusuyla ilgili herhangi bir çalışmalarının olup olmadığı sorulduğunda kurum, “Aslında İstanbul’un 16 milyonluk nüfusunun büyümesini istemiyoruz. Yerleşik nüfusun artmasını istemiyoruz. İstanbul’u bir bütün olarak değerlendirmemiz lazım” dedi. Aslında bu konuyu tüm Marmara’da ele alacağız. İstanbul” “Biz İstanbul’un nüfusunun sabit kalmasını istiyoruz. Ancak bu sabit kalsa da bu yıl İstanbul’a gelen turist sayısı 18 milyon. İstanbul’a daha çok turist gelsin, daha rahat olsun, esnafımız daha çok kazansın, buradaki hareketlilik daha fazla olsun istiyoruz.” dedi.

Murat Kurum, İstanbul’u turizmin, yüksek teknolojinin, ekonominin ve eğitimin merkezi haline getirirken şehirden memleketine dönmek isteyen yetişkinleri teşvik edecek projeler üreteceklerini belirtti.

250 bin araçlık otoparkın yerlerinin belli olup olmadığı sorusuna ise Kurum, yerlerinin belli olduğunu belirterek, “39 ilçede, 964 mahallede arkadaşlarımızla tek tek görüşüldü, tespitler yapıldı. Saha analizi yapıldı. 23 bin kişiyle sahada araştırma yapıldı ve bu araştırmalar sonucunda tek tek çalışmalar yapıldı.” “Bunlar hazırlanmış projeler.” söz konusu.

“Metrobüs neden arıza yapıyor?”

Her yıl 100 metrobüs ve 250 yeni otobüsü hizmete alacaklarını kaydeden kurum, “Metrobüs sınırında her gün yaklaşık 800 bin yolcu hizmet alıyor. 2019’da daha az araçla İstanbullulara daha iyi hizmet veriyorduk. Yönetim anlayışında sorun var. Metrobüs neden arızalanıyor?” “Bakımlarını zamanında yapmazsanız, otobüsü işleten özel halk otobüsleriyle iletişime geçmezseniz, sorunlarına çözüm bulamazsanız otobüs yanacak ve otobüs yolda kalacaktır. Hem araçlarımızı yenileyelim, hem de Silivri’ye müjde verelim, metrobüsü Silivri’ye getireceğiz.” dedi.

Ahmet Hakan’ın depreme karşı en inandırıcı projeyi sunana oy vereceğini söylemesinin ardından Kurum, “Bunu söylerken şuna bakmıyor musunuz Ahmet Bey, sözünü tutuyor mu tutmuyor mu? Buna da bakmamız gerektiğini düşünüyorum.” söz konusu.

İstanbul’da yapılması planlanan 650 bin konutla ilgili konuşan Kurum, “İstanbul’umuz deprem şehri. Bilim adamlarımız buradaki 7,5 milyon konuttan 1,5 milyonunun olası bir depremde riskli olduğunu, 600 konutun ise riskli olduğunu söylüyor. Binlerce evin acilen dönüştürülmesi gerekiyor.” dedi.

Kurum, 6 Şubat’taki depremleri hatırlatarak, İstanbul’un olası bir depreme karşı hazırlıklı olması gerektiğini kaydetti.

650 bin konut yapılmasının planlanmasına ilişkin ise Kurum, “115 bin konut yapacağız dediler ama yaptıkları sadece yüzde 5. Ben 650 bin konut yapacağım ve bunu ayakta tutan biri olarak söylüyorum.” 1 Nisan sabahı İstanbul’un 39 ilçesinde bu anlayışla çalışacağız. Bu motivasyonla vatandaşlarımızla el ele verip İstanbul’u afetlere karşı dayanıklı hale getireceğiz. Tek bir riskli binanın kalmamasını, annelerimizin, babalarımızın, çocuklarımızın mağduriyet yaşamamasını istiyoruz.” dedi.

Tuzla’da 2019 yılında başlayan TOKİ projelerine ilişkin soruya yanıt veren Kurum, Türkiye’nin farklı illerinde tamamlanan TOKİ projelerine vurgu yaparak, “Bugüne kadar İstanbul’da sosyal konut anlamında 70 bin konutu tamamlamış bir vasiyetiz. 50 bin sosyal konutu vatandaşlarımıza ulaştırmış bir vasiyetiz.” Konut duyurduk, evlerimizi yapıp vatandaşlarımıza teslim ettik. 100 bin sosyal konutun ve 100 bin sosyal konutun 5157’sinin duyurusunu yaptık, ‘Tuzla’da evlerimizi yapıp vatandaşlarımıza teslim edeceğiz’ dedik. Biz bunun sözünü verdik ve 11 ilimizdeki karanlığa rağmen Tuzla ve Maltepe’de sosyal konutlar inşa ettik. “İlgili çalışmalarımıza başladık. 5157 konutun bir kısmı tamamlandı, bir kısmının da inşaatları devam ediyor.”

Kurum, projenin verilen süre içerisinde tamamlanmaması yönündeki eleştirilere ilişkin de şunları söyledi:

“Proje 2019’da açıklandı, hemen ardından başlandı, 2023 ve 2024’te konut teslimleri başladı. Bu süreçte dünya ve Türkiye bir pandemi sürecinden geçti. Tedarik zinciri bozuldu, insanlar çalışamaz hale geldi. Sonrasında ise konut teslimleri başladı. 11 ilde büyük bir yıkım. Bunun sonucunda biz de etkilendik. Tüm halkımızın hayatı, iş hayatı etkilendi. Buna rağmen sözümüzü tutmak için çalıştık. Sözümüzü tutuyoruz, yerine getiriyoruz. evlerde insanlar yaşıyor, bir kısmı da yavaş yavaş yaşayacak. Unutun bunu, 250 bin sosyal konut kampanyası gerçekleştirdik. İstanbul TOKİ’de 50 bin sosyal konut yapılıyor. İnşaat sürecini ve projelendirmesini onlar yürütüyor. hızlı bir şekilde işlem yapın.”

“Öndeyiz”

Kurum, “Türkiye Yüzyıl İstanbul Vizyon Toplantısı”nda açıklanan projelerin tanıtımına ilişkin de şunları kaydetti:

“Dün başlattığımız projelerin toplam maliyeti 56 milyar dolar. Yaklaşık 1 trilyon 600 milyar. Sizin şu andaki bütçeniz yani büyükşehir bütçeniz 212 milyar lira. Bunu ikiye katlarsanız 400 milyar olur, bu da şu anlama gelir: 5 yılda 2 trilyon. Bunların hepsi yatırım bütçesi değil. Ne yapacağız, dış kaynak kullanacağız. Yap-işlet-devret modelleri ile sağlayacağız. Buradaki birçok hat kendi ihtiyacını karşılayabilecek hatlar. Ne zaman? Yolcu sayısına bakıyorsunuz, geri ödemesi 8-10 yıl sürecek limitler var. Bugün özel sektöre ‘Ben bu hattın ihalesine çıkacağım’ derseniz esasen gelir gelecektir.” kendisi ve kendi kaynaklarını kullanıyor.”

Ankete katılıp katılmadığı sorulduğunda Kurum, “İlk adayımız açıklandığında büyük ilgi ve beklentiyi karşıladığımızı yaptığımız anketle ölçtük. İlk başladığımızda rakibimiz bizden 1,5 puan öndeydi. Dün bir anket daha aldık ve bunu sahada çok net gördüm, biz öndeyiz, anketler bunu söylüyor, tabi ittifaklar henüz belli değil, partilerin hangi adayı aday gösterip göstermeyecekleri de belirlenmedi. Aday gösterin ama çok iyi gidiyoruz. Şimdi öndeyiz ama rehavete kapılmayacağız. 31 Mart akşamına kadar kuruluşlarımızla büyük bir uyum içerisinde çalışıyoruz. Projelerimizi teslim etmek için kuruluşlarımız ile büyük bir uyum içerisinde çalışıyoruz. Vatandaşlarımıza hayallerimizi, İstanbul vizyonumuzu anlatıyoruz ve bu motivasyonla 31 Mart gecesine kadar sahada olacağız, çalışacağız ve koşacağız.” dedi.

İstanbul için projelerini sıralayan Kurum, “İnşallah Silahtarağa projesinin ilk temelini atacağız, milletimizin hak ettiği, yaprakların değil milletimizin alkışladığı projenin temelini de inşallah atıyor olacağız. sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla Haliç’e ve Haliç’imize büyük bir heyecanla sahip çıkıyor.” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Evden eve nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
soğanlık evden eve nakliyat
ümraniye eşya depolama
Başa dön tuşu