İş

Yengeç Sepeti Sendromu Nedir?

Yengeç Sepeti sendromu işyerinde performansın düşmesine neden olur

Uzmanlar, Yengeç Sepeti Sendromunun, sağlıklı işbirliği ve pekiştirme yerine, olumsuz rekabeti teşvik eden bir ortamın varlığını gösterdiğini, sendromla baş etmenin ise bireyin içsel gelişimine odaklanıp olumlu bakış açısı oluşturmakla mümkün olacağını söylüyor.

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, sendromun ilişkilerde güvensizlik ve iletişim sorunları yaratabileceğini belirterek, “Takım çalışmasının zayıflamasına ve performansın düşmesine neden olabiliyor.” söz konusu.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, Yengeç Sepeti Sendromu olarak bilinen gruptaki bireylerin birbirlerini engelleyerek gelişimi sabote etme davranışlarını değerlendirdi.

Bireyler neden birbirlerinin başarısına olumsuz tepki verirler?

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, Yengeç Sepeti Sendromunun, bir grup insan veya topluluk içindeki bireylerin, başkalarının başarısına veya yükselmesine olumsuz tepki verme eğilimini tanımlayan bir terim olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Bu terim, gerçek anlamda sepetteki yengeçler. Bu, içeride toplandıklarında birbirlerini içeri çekmeye çalıştıkları ve dolayısıyla hiçbirinin sepetten çıkamaması için birbirlerini bloke ettikleri anlamına gelir. Benzer şekilde Yengeç Sepeti Sendromu da bir gruptaki bireylerin birbirlerinin başarılarına olumsuz tepki vererek veya birbirlerinin başarılarını engellemeye çalışarak grup içindeki gelişmeleri sabote ettiği bir davranış biçimini tanımlıyor.”

Bu sendrom kıskançlık ve rekabetçilikle ilişkilidir.

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, bu sendromun kıskançlık, rekabetçilik, başkalarının başarısını kabul edememe ve genel olarak olumsuz bir rekabet ortamının oluşması gibi faktörlerle ilişkili olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “İnsanlar kendilerinden aşağıda olan başkalarını aşağıya çekmeye çalışabilirler. kendi başarıları. Bu genellikle çalışma ortamlarında, sosyal gruplarda veya diğer topluluklarda gözlemlenebilir. “Yengeç Sepeti Sendromu, sağlıklı işbirliği ve destek yerine, olumsuz rekabeti teşvik eden bir ortamın varlığını ifade eder.” söz konusu.

İnsan duygularını nasıl tanır?

İşyerindeki kıskançlık ve kıskançlık gibi   Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, duyguları fark etmenin çok önemli olduğunu belirterek, “Duyguları tanıyabilmek için kişinin içsel farkındalık geliştirmesi, fiziksel belirtileri izlemesi (bedende herhangi bir somatik belirti gösterip göstermediğini görmek için) ve sosyal kontrolü sağlaması gerekiyor. iletişim. “Bu temel yöntemler kişinin duygularının farkına varmasını sağlıyor.” dedi. Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın da duygularla baş etmede empati geliştirmenin, kendi başarılarını kutlamanın, olumlu düşünce kalıplarına sahip olmanın veya sahip olmaya çalışmanın, profesyonel olarak gelişip gerektiğinde duygusal destek almanın önemli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

Başkalarının başarısından duyulan rahatsızlık, kişisel ve mesleki gelişim için bir fırsat olabilir

“Yengeç Sepeti Sendromu ile baş etmek, bireyin içsel gelişimine odaklanıp olumlu bakış açısı oluşturmakla mümkün. Başkalarının başarısından duyulan rahatsızlık, kişisel ve mesleki gelişim için bir fırsat olarak görülebilir. Yengeç Sepeti Sendromu bireylerin zihinsel ve duygusal iyilik halleri üzerinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Gerginlik ve kaygı, düşük benlik saygısı ve özgüven, iş tatminsizliği, sosyal izolasyon, olumsuz niyet kalıpları, iş performansında azalma, duygusal yorgunluk ve uyum sorunları gibi sorunlar yaratabilir.”

Başa çıkma stratejileri nelerdir?

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Yengeç Sepeti Sendromu” ile başa çıkmada çeşitli etkili stratejilerin bulunduğunu belirterek, “Başa çıkma stratejilerine bakarsak, duygusal zekayı geliştirmek, bağlantı ve empatiyi geliştirmek, mentorluk ve takviye grupları, kendi kutlamalarını kutlamak, Başarı, mesleki gelişim ve eğitim çok önemli.” Değerlidir. Yengeç Sepeti Sendromu ile başa çıkma stratejileri, bireylerin duygusal refahlarını savunmalarına, işbirliği kültürünü güçlendirmelerine ve genel yaşam kalitelerini iyileştirmelerine yardımcı olabilir. Eğer kişi bu durumla baş etmekte zorlanıyorsa psikolojik destek (klinik psikolog veya psikiyatristten) alması çok önemlidir.” Sanki konuşuyordu.

Olumlu bir bakış açısı geliştirmek önemlidir

Yengeç Sepeti Sendromunun olumsuz etkileriyle baş edebilmek için bireysel farkındalığın ve olumlu bakış açısının geliştirilmesinin önemine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Bu durum bireyin hem kişisel hem de iş yaşamını olumlu yönde etkileyebilir.” (BSHA -Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Evden eve nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
soğanlık evden eve nakliyat
ümraniye eşya depolama
Başa dön tuşu