Teknoloji

Tüketiciler Ramazan Ayında Video İzleyerek ve Influencerları Takip Ederek E-Ticaretten Sipariş Veriyor

İçinde bulunduğumuz ramazan ayında özellikle iftar ve sahur aylarında tüketiciler interneti daha çok kullanıyor ve e-ticaretten daha çok alışveriş yapıyor. Sepetlerin yıldızı yemek olurken, Ramazan Bayramı için kıyafet ve seyahat seçenekleri de listelerin başında geliyor. Digital Exchange’in pazarlama grubu, “Alışverişin arttığı çağda rüzgarı yakalayan ve bunu doğru kampanyalarla yıl boyunca sürdürerek büyük kazanç sağlayan markalar” ifadesini kullanırken, Digital Exchange CEO’su Emrah Pamuk, “Ramazan bereketiyle geliyor. Bu bilinçle hareket eden video, influencer ve nöropazarlama markaları ne kadar çok yaparsa yıl boyunca rakiplerinden o kadar uzaklaşacaklardır.”

 

Türkiye’de alışverişin odak noktası haline gelen e-ticaret siteleri, Ramazan ayı ve Ramazan Bayramı için de en yoğun tercih edilen mecraları oluşturuyor. Ticaret Bakanlığı verilerine göre ülkemizdeki e-ticaret sitesi sayısı 35 bine ulaşırken, 2022’nin ilk 6 ayında yapılan harcama tutarı önceki yıla göre yüzde 116 artışla 348 milyar TL’ye ulaştı. geçen yıl. Cironun büyüklüğü e-ticaret sitelerinin pazarlama faaliyetlerine de yansıdı. Dijital alışveriş için tercih edilen pazarlama kanalları başta sosyal medya olmak üzere dijital kanallar olurken, e-ticaret sitelerinin ve markaların bütçelerinde ve kampanya sayılarında artışlar gözlemleniyor. Günümüzde özellikle ramazan gibi alışverişin yoğun olduğu dönemlerde bir Influencer üzerinden bir iş ve e-ticaret sitesinin tanıtımını yapmak daha değerli hale geliyor.

Video İzleme Alışkanlığımız Artıyor

Digital Exchange’in uzman pazarlama ekibi, yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle markalara bir dizi pazarlama teklifi yaptı. Ramazan döneminde e-ticaret sitelerini ele alan araştırmaya göre, tatili de düşünen tüketicilerin yüzde 66’sı e-ticaret sitesinden alışveriş yapmadan önce işle ilgili görselleri izlemeyi tercih ediyor. “Alışverişin arttığı dönemde rüzgarı yakalayan markalar bunu doğru kampanyalarla yıl boyunca sürdürüyor” diyen Digital Exchange’in pazarlama grubu, imaj pazarlamanın 2023 trendlerinin ortasında yer aldığını sözlerine ekledi.

“Ülkemizde 18-70 yaş arası tüketiciler zamanlarının 8 saatten fazlasını internette geçiriyor. Öte yandan bu grubun ortalama alışveriş sepeti 2022 ilk yarı verilerine göre 4 bin 900 TL’ye ulaştı. 2023’te sayının daha da artacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle 2022’nin ortasında bir alışveriş yarışı başlıyor. -Ramazan gibi özel dönemlerde ticaret siteleri. Çünkü bir ay boyunca kurulan iftar ve sahur sofralarının yanı sıra bayram dönemi de düşünülür. Bu bağlamda imaj pazarlaması, eserlerin tanıtımını yapmak için kullanılan yollardan biridir. İmaj pazarlaması yapılırken şu hususlara dikkat edilmelidir:

-Profesyonel ekipler tarafından tartışılacak işlerin kaliteli çekim ve kurgusu.

-Videoda bir hikaye/senaryo kullanmak ve buna göre hareket etmek.

Hedef kitlenin eserden beklentilerinin ortaya çıkarılması ve vurgulanması.

-İş ve amaçla ilgili toplu araştırma yapılarak yayın kanallarının belirlenmesi ve bunun için veri oluşturulması.”

Influencer Bağlantısı Arttırılmalı

Ramazan ayı boyunca e-ticaret sitelerinde gıdanın ilk sırayı aldığını belirten Digital Exchange pazarlama grubu, “Gıdayı dokuma, şekerleme, yemek siparişi, hayırseverlik, hoşluk, dini işler ve seyahat kategorileri takip ediyor. Markaların ramazan döneminde yemek ve yemek kategorisine yük binmesi doğaldır. Burada Influencer linki kullanılmalıdır. Influencer, ramazan ve bayram alışverişi ürünlerini takipçilerine tek tek anlatma yolunu seçecek ve e-ticaret sitesi ile ilgili markanın hedef kitle ile buluşmasını sağlayacaktır. Öte yandan görüldüğü gibi birbiriyle etkileşim halinde olan eserler teolojinin konusudur. Yemekle şekerleme, seyahatle dokuma hakkında. Pazarlama formüllerinin ortasında nöropazarlamanın kullanılması markalara avantaj sağlayacaktır. Markaların influencer bağlantısı sırasında nöropazarlamanın sunduğu bir gıda ürününe ek olarak en uygun tatlıyı kullanması veya seyahat/tatil pazarlaması yaparken nöropazarlama konusu olarak uygun giysiye sahip olması avantaj sağlayacaktır.”

Sahurda Ev Eşyaları Kozmetikle Pazarlanıyor

Özellikle iftar ve sahur dönemine özel menülerin pazarlanmasının markalara avantaj sağladığını belirten Digital Exchange grubu şu değerlendirmede bulundu:

“Ramazan ayında iftar ve sahur saatlerine özel menüler, yiyecek içecek reyonunda satışların artmasına neden oluyor. Online alışverişte hızlı bir şekilde ulaşılabilen yiyecek ve içecek ürünleri bu dönemde yoğun talep görmektedir. Giyim ve Moda kategorisinde Ramazan ayı ve sonrasında yaşanan bayram nedeniyle bu segment yükselişte. Özellikle tatil alışverişi için kullanıcılar online platformları tercih ediyor. Evde geçirilen süre arttığı için ev dekorasyonu kategorisi Ramazan ve bayram dönemi için pazarlanması gereken bölümlerin ortasında yer almaktadır. Aynı zamanda Kozmetik ve Kişisel Bakım, İkram ve Kişisel İşler ve Seyahat kategorileri de tatil nedeniyle en çok tercih edilenler arasında yer alıyor. Markalar sadece ramazanı değil bayram ve ötesini de düşünerek e-ticaret sitesine uygun olarak sosyal medya mecralarında pazarlamaya ağırlık vermelidir.”

Digital Exchange CEO’su Emrah Pamuk, ramazan döneminde alışveriş yapanların yüzde 70’inin reklamlar nedeniyle alışveriş yaptığını belirtti. Bu da bize ramazan ayında pazarlama yapan bir markanın ciro ve itibar anlamında önemli kazanımlar sağladığını gösteriyor” dedi.

Reklam İzleme Oranları Yükseliyor

Bu dönemde internette geçirilen sürenin arttığını ve günlük ortalama 8 saati aştığını belirten Pamuk, “Özellikle sahur saatlerinde internet kullanımı, video ve reklam izleme oranları artıyor. Sahurda hazır yemek siparişlerinin sayısı sınırlı olsa da özellikle market alışverişlerinde yemek, tatlı ve yardım kategorilerini ön plana çıkaran video, Influencer veya sosyal medya pazarlama faaliyetlerinde iftar saati dikkate alınarak başarı.” E-posta ve SMS yoluyla bireyselleştirilmiş reklam stratejisini uygulayan markaların ramazan ve bayram dönemlerinde de avantajlı olduğunu belirten Pamuk, “Araştırmalara göre kişiselleştirilmiş reklamlardan alışveriş yapanların oranı yüzde 64. Tüketicilerin 2/3’ü bu alışverişlerden keyif alıyor. Markalar, tüketicilerin iftar ve sahur arasında internete girmeyi, sosyal medyada olmayı, reklam izlemeyi, kendileri veya ihtiyaç sahipleri için alışveriş yapmayı, Ramazan Bayramı ve ötesini planlamayı ve alışveriş yapmayı sevdiklerini bilmelidir. evleri için. Meslek grupları ile birlikte pazarlama faaliyetlerine hız verirlerse tüm ekonomiye çok değerli faydalar sağlarlar.   Ramazan rahmetle gelir. Bu bilinçle hareket eden imaj, influencer ve nöropazarlama markaları ne kadar çok şey yaparlarsa yıl boyunca rakiplerine o kadar açılıyorlar.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ofhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Evden eve nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
soğanlık evden eve nakliyat
ümraniye eşya depolama
Başa dön tuşu