Haber

İSTİKLAL Caddesi’ndeki terör saldırısında 3 sanığın tahliyesine karar verildi.

13 Kasım 2022’de İstiklal Caddesi’ne düzenlenen ve 6 kişinin öldüğü, 99 kişinin yaralandığı bombalı terör saldırısında bomba cihazını bırakan Ahlam Albashir’in de aralarında bulunduğu 36 sanığın yargılandığı davada, Bakar Çarkes, Hasan Aburas ve Gözaltına alınan sanıklardan Muhap Ammari ise yurtdışına çıkış yasağı getirilerek serbest bırakıldı. Karar verildi. Aralarında Ahlam Albashir’in de bulunduğu 13 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Aralarında Ahlam Albaşir’in de bulunduğu bazı tutuklu sanıklar, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 6’ncı duruşmaya çıkarıldı. Duruşmaya bazı tutuklu sanıklar Ses ve Görüntü Bilgi Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Duruşmada esasa ilişkin mütalaa vermesi beklenen savcı, bazı konuların araştırılmasını talep etti. Savcı, sanıkların terör örgütüyle irtibatlı veya iltisaklı olduğuna dair herhangi bir bilgi, belge veya beyanın bulunup bulunmadığına ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Genelkurmay Komutanlığı ve MİT Başkanlığı’na müzekkere yazılmasını istedi.

SANIKLAR SERBEST BIRAKILMASINI İSTEDİ

Bunun üzerine tahliye talepleri alınan sanıklardan Ahlam Albashir, herhangi bir şey söylemek istemediğini belirtti. Sanık Fatma Berkel ise olaylarla ilgisinin olmadığını belirterek tahliyesini ve beraatını istedi. Berkel’in avukatı, “Ahlam’ı Taksim’e götüren taksi şoförü ve onu gözetleyen çocuk serbest bırakıldı. Örgüt üyesi olduğuna dair tek bir delil bile bulunmayan müvekkilim cezaevindedir. Müvekkilim Ahlam’ı sadece evinde ağırladı, kaldığı süre boyunca herhangi bir diyalogları olmadı.” “Aralarında herhangi bir iletişim bulunamadı. Gözaltına alınması hukuka aykırıdır, serbest bırakılmasını talep ediyorum” dedi. Avukat, “Ahlam, Hatay’dan Türkiye’ye girerken askere rüşvet verdiğini söylemedi. Bu iddialar neden soruşturulmuyor?”

Diğer sanıklar da tahliyelerini ve beraatlerini talep etti.

13 zanlının tutukluluğu devam ediyor

Mahkeme, tutuklu sanıklar Bakar Çarkes, Hasan Aburas ve Muhap Ammari’nin yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliyesine karar verdi. Sanıklar Ahlam Albashır, Ahmad Alhaj Mwas, Ahmad Haj Hasan, Ahmed Carkes, Ammar Jarkas, Fatma Berkel, Ferhat Habeş, Hasan Ali, Hazni Gölge, Hüseyin Güneş, Mahmud Elabid, Mahmud El Yusuf ve Rama Eltaha, doğaçlama gerekçesiyle gözaltına alındı. ve suçun niteliği. Durumlarının devamına karar verildi.

Cemil Bayık, Bilal Elhacmos, Velid Halil, Fehman Hüseyin, Saliha Bişkin, Sabri Ok, Hülya Oran, Ferhat Abdi Şahin, Layika Gültekin ve Khalil Manja Hüseyin hakkında tutuklama emirlerinin infazının beklenmesine karar verildi. Bilal Elhacmos’un yurt dışında olduğunun bilinmesi üzerine tutukluluğunun devamına karar verildi. Savcının talebi üzerine mahkeme, sanıkların irtibatlı veya bağlantılı olduklarını gösteren herhangi bir bilgi, belge veya beyanın bulunup bulunmadığına ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Genelkurmay Komutanlığı ve MİT Başkanlığı’na müzekkere yazılmasına karar verdi. Terör örgütüyle. Mahkeme, belgenin görüş alınmak üzere savcılığa gönderilmesine karar vererek duruşmayı 12 Şubat’a erteledi.

İDDİAAT

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan iddianamede, 13 Kasım 2022’de Taksim İstiklal Caddesi’ne düzenlenen bombalı saldırının PKK/KCK silahlı örgütünün Suriye uzantısı tarafından planlandığı ve gerçekleştirildiği belirtildi. Terör örgütü YPG/PYD/SDG. Baskın sonucu olay yerinde bulunan çocuk Ecrin Meydan, babası Yusuf Meydan, Adem Topkara ve eşi Kutsal Elif Topkara, İstek Özsoy ve kızı Yağmur Uçar’ın hayatını kaybettiği, 99 kişinin de yaralandığı belirtildi. çok sayıda işyerinde maddi hasar oluştu.

El yapımı bomba içeren çantayı bırakan Suriye uyruklu Ahlam Albashir, 14 Kasım 2022’de yakalanarak gözaltına alınırken, YPG/PYD terör örgütünün özel istihbarat görevlileri oldukları iddia edilen sanıklar Ahlam Albashir ve Bilal Elhacmaos ise tutuklandı. kamu düzenini bozmak, otoriteyi zayıflatmak, kaos ve kargaşa yaratmakla suçlanıyor. Devletin birlik ve bütünlüğünü bozma amacını gerçekleştirmek amacıyla örgüt tarafından özel eğitim ve talimatlara tabi tutularak patlayıcı maddeler eşliğinde Türkiye’ye gönderildikleri belirtiliyor.

CEZAİ TALEPLER

İddianamede, bombayı yerleştiren şüpheli Ahlam Albashir için 7 ağırlaştırılmış müebbet ve bin 949 yıl 6 aydan 3,09 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Aralarında firari örgüt lideri Cemil Bayık’ın da bulunduğu diğer şüphelilerin 7 ağırlaştırılmış müebbet ve 3 bin 16 yıl 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları isteniyor. İddianamede, eylemi gerçekleştiren 36 sanık hakkında şunlar belirtildi: “Devletin birliğini ve toprak bütünlüğünü bozmak, Silahlı Terör Örgütü Kurmak veya Yönetmek, Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak, Çocuğu Kasten Öldürmek Bombalama yoluyla, Planlı Cinayet, Bombalama yoluyla, Önceden Tasarlanmış Bombalama yoluyla Cinayete Teşebbüs.” Tehlikeli Madde Bulundurmak, İzinsiz Tehlikeli Madde Bulundurmak veya El Değiştirmek, Göçmen Kaçakçılığı suçlarından dolayı cezalandırılmaları isteniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu