Dünya

Dünya’nın ve insanlığın sonu ne zaman gelecek?

Dünyanın sonu büyük bir meteor çarpmasıyla mı, yoksa Güneş’in patlayarak tüm güneş sistemini yutmasıyla mı yaşanacak? Ya da tahmin edemeyeceğimiz bir başka felaket mi yaşanacak? Ne yazık ki cevabı bilmiyoruz. Ancak bilim insanları, öngörülebilir değişkenleri hesaba katarak bir simülasyon yaptılar ve eğer gezegene başka bir gezegen çarpmazsa veya Güneş patlamazsa, Dünya’nın sonunun ne zaman geleceğini hesapladılar.

Bilim insanları için en büyük endişe, çevre kirliliği. Öyle ki, dünyadaki karbondioksit miktarının artması, atmosferin yaşanamaz hale gelmesi için yeterli bir felaket. Bunun için de gezegenimizin birkaç derece ısınması yeterli olabilir, zira okyanusların dibine buz halinde çökmüş metan gazı gibi gazların çözülüp atmosfere karışması gibi senaryolarda, Dünya’yı pek iyi bir son beklemiyor.

Tüm bu çevre felaketleri göz önüne alınarak yapılan bilgisayar simülasyonuna göre, Dünya’da yaşam 250 milyon yıl sonra tamamen yok olacak. Gezegenin atmosferi tamamen karbondioksitle dolacak. Atmosferde nefes almak imkansız hale gelecek. Hiçbir bitki veya hayvan da yaşamayacak. Yükselen sıcaklıklar gezegeni bir fırına dönüştürecek. 250 milyon yıl içinde insanoğlu başka gezegenlere kaçmayı başaramazsa, dünya ile beraber ölecek.

Bu sonun sebebi nedir?

Simülasyon elbette çevre kirlenmesini baz alan bir hesaplama yapmıyor. Çevre kirlenmesini, bir kaç on senede icat edeceğimiz teknolojilerle geriye çevirmek mümkün. Ancak Dünya’nın çekirdeğine, tektonik plakalarına, magma hareketlerine, atmosferin Güneş’le etkileşimine, okyanusların kimyasının bozulmasına müdahale etme şansımız yok. Bütün bunlar, zamanla gezegenin sonunu hazırlayacak ve 250 milyon sene sonra artık Dünya, üzerinde bulunmak istemeyeceğiniz bir kabusa dönüşecek.

250 milyon yılı çok uzun bir zaman olarak düşünebilirsiniz ama bu, Dünya’nın mevcut yaşının %5’i gibi bir zamana denk geliyor. Yani gezegenimizin ömrünün %95’i geçmiş ve kalan %5’lik ömründe ölümünü bekleyecek diyebiliriz. Yaşlı dünyamıza, ömrünün son zamanlarında iyi bakalım…

sariyerajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Evden eve nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
soğanlık evden eve nakliyat
ümraniye eşya depolama
Başa dön tuşu