Sağlık

ALS hastalığının belirtileri nelerdir? ALS’ye ne sebep olur ve tedavi edilebilir mi?

ALS hastalığını dünya çapında yaygınlaştıran İngiliz Bilim Adamı Stephan Hawking de yıllarca bu hastalıkla mücadele etti. ALS’nin kesin bir tedavisi olmasa da yapılabilecek tek şey hastalığı erken tespit edip semptomlarının hafif olmasını sağlamaktır. İşte ALS ile ilgili tüm merak edilenler!

ALS HASTALIĞI NEDİR?

Beyin ve omurilikte yer alan ve kaslarımızın çalışmasını sağlayan motor nöron adı verilen hücrelerin bilinmeyen bir nedenden dolayı kendi kendine işlevini yerine getiremeyip yok olmasıyla ortaya çıkan bir tür motor nöron hastalığı olarak tanımlanmaktadır.

İstemli kaslar çiğneme, yürüme ve konuşma gibi günlük hareketlerin gerçekleştirilmesinden sorumludur. ALS ilerleyicidir ve olağan eylemlerimizi kötüleştirme eğilimindedir. Günümüzde ALS hastalığının ilerlemesini durduracak ya da tam iyileşme sağlayacak bir tedavi seçeneği bulunmuyor ancak bu konuyla ilgili araştırmalar halen devam ediyor.

ALS’NİN NEDENLERİ NELERDİR? GENETİK MI?

Hastalığın kesin bir tedavisi olmadığı gibi kesin sebebi veya nedeni de bulunamamıştır. Ancak öne sürülen bazı varsayımlara göre uzmanlar genetik faktörlerin etkili olabileceğini söylüyor. Bu hastaların yaklaşık %10’unda bazı genler ya çalışmıyor ya da hatalı çalışıyor.

Ve ayrıca; Hastalığın ortaya çıkmasında radyoaktivite, çeşitli zararlı ışınlara maruz kalma, zararlı ilaçlara ve kimyasal elementlere maruz kalma, ağır metaller, bazı enfeksiyonlar (özellikle bazı viral enfeksiyonlar), yanlış beslenme, aşırı maruz kalma gibi pek çok farklı neden etkili olabiliyor. yük. Ne yazık ki kesin bir şey söylemek mümkün değil.

ALS HASTALIK BELİRTİLERİ

ALS’nin en yaygın erken teşhis belirtileri şunlardır:

  • Yürürken tökezlemek,

  • Eşya taşımada zorluk,

  • konuşma bozukluğu,

  • yutma problemleri,

  • Kaslarda kramp ve sertlik,

  • Başını dik tutmakta zorluk

ALS başlangıçta yalnızca bir eli etkileyebilir. Veya tek ayağınızda sorun olabilir, bu da düz bir çizgide yürümeyi zorlaştırır ve bunu fark etmeyebilirsiniz. Ancak ALS ilerledikçe kontrol ettiğiniz kasların neredeyse tamamı hastalıktan etkilenir.

ALS ilerledikçe belirtiler:

  • Kaslarda ciddi güçsüzlük,

  • Kas kütlesinde azalma,

  • Çiğneme ve yutma problemlerinde artış

  • Artan kas ağrısı nedeniyle uyuyamama

  • nefes almada zorluk

ALS HASTALIĞI TEDAVİSİ

ALS hastalığının tedavisi dünya çapında henüz bulunamadı. Bu nedenle erken teşhisle hastanın yaşam kalitesini arttıracak tedavi teknikleri uygulanır.

ALS tedavisinde FDA (Gıda ve İlaç İdaresi) tarafından onaylanan iki farklı ilaç türü olan Riluzole ve Edaravone kullanılmaktadır. Riluzol bazı kişilerde hastalığın ilerlemesini yavaşlatır. Bu etkiye, ALS’li kişilerin beyinlerinde sıklıkla yüksek seviyelerde bulunan glutamat adı verilen kimyasal habercinin düzeylerini azaltarak sahiptir. Riluzol, hap şeklinde ağızdan alınan bir ilaçtır. Edaravone hastaya intravenöz olarak verilir ve daha etkili olmakla birlikte önemli yan etkilere de neden olabilir.

ALS ÖLDÜRÜR MÜ?

ALS hastalığının ileri evresinde ne yazık ki ölüm meydana gelebilmektedir. İleri evre bir hastanın yaşam beklentisi 3 ile 5 yıl arasında değişmektedir ve erken tanı ile bu süreç çok daha az ağrılı hale getirilebilmektedir.

haber-corlu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Evden eve nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
soğanlık evden eve nakliyat
ümraniye eşya depolama
Başa dön tuşu