Haber

AK Parti Milletvekili Resul Kurt, İşsizlik Sigortası Fonu’nun Şeffaf Olduğunu Belirtti

AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, İşsizlik Sigortası Fonu’nun bilgilerini sürekli olarak şeffaf bir şekilde paylaştığını, Fon toplam varlıklarının hiçbir zaman eksiye düşmediğini belirtti.

Çalışma hayatına ilişkin düzenlemelerin yer aldığı İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın görüşmeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunda tamamlandı.

Teklifin ilk imzacılarından Resul Kurt, milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen ve denetlenen kurumlar hakkında bilgi paylaşan Kurt, “Genel Müdürlükçe 2023 yılında 317 OSGB, 39 eğitim kurumu, 77 iş hijyeni laboratuvarı denetlendi.” bilgiyi verdi.

İşsizlik Sigortası Fonu’nun harcamalarının Sayıştay ve bağımsız denetim kuruluşları tarafından denetlendiğine işaret eden Kurt, “Fonun amacı prim mükelleflerine sadece işsiz kaldıkları süre boyunca işsizlik ödeneği sağlamak değil, aynı zamanda istihdamın artırılmasına yönelik denetleyici tedbirler almak, işgücünün niteliğini artırmak, işgücü piyasalarını araştırmak, “Özellikle ihtiyaç duyulan mesleklere yönelik eğitim programlarını içeren bir ekip geliştirmek ve çalışmalar yürütmek.” dedi.

Fon hesaplarına değinen Kurt, “Fon, bilgilerini her zaman şeffaf bir şekilde paylaşıyor. Toplam Fon varlıkları hiçbir zaman eksiye düşmedi. Pandemi nedeniyle 2020 ve 2021 yıllarında tahmini olarak işyerlerinin yüzde 90-95’i kapandı. Bu dönemde hem kısa çalışma ödeneği verildi, hem de hak kazanamayanlara nakit fiyat desteği sağlandı. Dolayısıyla sadece 2020 ve 2021 yılı gelirleri o yılın giderlerini karşılayamadı.” söz konusu.

Resul Kurt, emekli maaşlarına yönelik eleştirilere yanıt olarak şunları söyledi:

“Bugün en düşük emekli maaşı 10 bin lira, en yüksek aylık ise 59 bin 640 lira. Ülkemize hizmet eden emeklilerimiz için elbette yapabileceğimiz çok az şey var. İnşallah önümüzdeki dönemde daha iyi artışlar olur. Bütçe imkanları çerçevesinde dönemler. Ancak her şeyi aylık 10 bin lira emekli maaşıyla alanların “Bunu emeklilere dayandırmak çok yanlış. Çalışanların ödediği primin yüksek olması durumunda prime göre aylık maaş alırlar. Türkiye’de çalışma hayatında emeklilikte yaşanan sorunlar birkaç gün değil, 60-70 yıldır uygulanan politikaların sonucudur.”

Komisyon teklifin unsurları üzerinde görüşmelere başladı.

haberseydiler.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Evden eve nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
soğanlık evden eve nakliyat
ümraniye eşya depolama
Başa dön tuşu