Ekonomi

AB ülkeleri elektrik piyasası reformu konusunda anlaşamadı

AB ülkelerinin enerji bakanları, elektrik piyasası reformunu görüşmek üzere Lüksemburg’da bir araya geldi.

Toplantının sonunda bir açıklama yapan AB Dönemi Lideri İsveç Enerji Bakanı Ebba Busch, “Bugün elektrik piyasası tasarımı konusunda uzun ve zorlu müzakereler yapıldı.” söz konusu.

Üye ülkelerin elektrik piyasasının iyileştirilmesi konusunda anlaşamadıklarını kaydeden Busch, söz konusu paketin bu adımdan sonra büyükelçiler düzeyinde ele alınacağını söyledi.

Busch, esas anlaşmazlığa düştüğü noktayı; Bugünkü müzakereler, birleştirilmesi zor olan farklı görüşleri ortaya çıkardı” dedi. terimini kullandı.

AB Komitesi Yetkili Üyesi Kadri Simson, “Elektrik piyasası tasarımı reformunu içeren paketin tamamı için genel bir yaklaşım belirlemek mümkün olmadı” dedi. değerlendirmesini yaptı.

Fark sözleşmelerinin mevcut yatırımlara uygulanması konusunda yorum sorunu yaşandığına işaret eden Simson, çözüm için zamana ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Bu alanda yatırımcılara minimum gelir garantisi sağlar.

Düşük karbonlu elektrik üretimini yaygınlaştırmayı ve elektrik krizinin tekrarını önlemeyi hedefleyen reform, yenilenebilir enerji ve düşük karbonlu nükleer santralleri “fark sözleşmeleri” kapsamına alarak bu alandaki yatırımcılara asgari gelir sağlıyor. garanti.

Polonya gibi bazı ülkeler, kesinti durumunda yeterli üretim kapasitesinin askıya alınmasını sağlamak için elektrik üreticilerine ödenen sübvansiyonları içeren kapasite sistemine termik santrallerin dahil edilmesini istemektedir.

Almanya, Belçika ve Lüksemburg’un da aralarında bulunduğu bir diğer grup ülke, iklim değişikliği hedeflerini baltalayacağı gerekçesiyle kömür sübvansiyonuna karşı çıkıyor.

Mevcut sistemde, AB’deki toptan elektrik fiyatı, toplam elektrik talebini karşılamak için ihtiyaç duyulan nihai jeneratör ve genellikle hızlı bir şekilde devreye alınabilen doğal gaz santralleri tarafından belirlenmektedir.

Geçen yıl yaşanan elektrik krizi sırasında, doğal gaz fiyatlarındaki hızlı artış bu piyasayı istikrarsızlaştırdı ve elektrik fiyatlarını rekor seviyelere çıkardı.

Reform, bu pazarı güncellemeyi amaçlıyor.

Planlanan elektrik piyasası reformunun uygulanabilmesi için üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından onaylanması gerekiyor.

haber-ayvalik.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Evden eve nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
soğanlık evden eve nakliyat
ümraniye eşya depolama
Başa dön tuşu